• Earth and Glass House

    Homes | New Delhi

    Interconnected Volumes establish a dialogue between the Indoors and the Outdoors at this weekend retreat

    AREA(SITE) 2.5 ACRE (BUILT-UP) 20,000 SQ FT | STATUS COMPLETED | PHOTOGRAPHER NIVEDITAA GUPTA | TEAM SIDHARTHA TALWAR, ANSEL COLACO, ANUSHA PULAPAKA, SACHIN DABAS, SATISH KUMAR, MOHIT GOEL | COLLABORATORS MANGROVE COLLECTIVE

    The Earth and Glass House, located in suburban New Delhi, is designed as a weekend retreat for a family looking to host friends and relatives to decompress from the chaos of  big city living. Situated on a two-acre rectangular plot with one half reserved for hosting events.

    The house is surrounded by farmlands on three sides and a dense urban settlement on its eastern edge. The clients had a fifteen-metre-high compound wall constructed along this fringe to ensure privacy and security. Creating a landscaped zone along this wall as a buffer. Envisioned to provide a framework that would accommodate multiple recreational functions, this landscaped zone serves as an extension to the living area. A secondary rammed earth wall used forms a continuous backdrop to the swimming pool. The metal armature allows for diverse recreational activities. These include a DJ deck, a small pool house and a treehouse-like machan. The resultant interstitial space in designed to house vines, creepers and plants in irrigated troughs along the gridwork to create a dense mesh of vegetation.

    The site zoning is derived from the principles of Vastu. To let in the south sun and bring the outdoors in, the design team scooped out a winter court, opening the living area to the landscape, facilitating a seamless line of sight—from the winter court to the lawns on the north. The private spaces flank the living room, and are connected by a terrace garden and a shaded bridge on the upper level.

    A driveway leads visitors to the entrance porch, shaded by a ten-metre long cantilevered volume resting on a load-bearing rammed earth wall and a pair of V-shaped columns. The site zoning is derived from the principles of Vastu. To let in the south sun and bring the outdoors in, the design team scooped out a winter court, opening the living area to the landscape, facilitating a seamless line of sight—from the winter court to the lawns on the north. 

    The entryway is marked by a double-height, sky-lit court within which sits that establishes a visual and spatial connection between the shared and the private spaces. Its brass railing emulates twigs and branches of the nearby trees as a nod to nature. An installation resembling a curved timber door mimics the form of the staircase; together, the ensemble injects the space with a sculptural presence.

    Designed in the form of a pavillion, the living area features panoramic glazing that ensures the interiors remain day-lit throughout. Like a work of art, a Jenga-inspired bar articulated in concrete and brass serves as a node between the living and dining areas. Beyond, the dining extends into the kitchen and utility spaces.

    Like a work of art, a Jenga-inspired bar articulated in concrete and brass serves as a node between the living and dining areas. Beyond, the dining extends into the kitchen and utility spaces.

    The overall spatial experience invites inhabitants to explore the tactility of the surfaces that populate the space. Revealing the materiality of the building components is intrinsic to the design vocabulary at the house. In the living and dining area, the overarching narrative of metal, stone, and timber is reinforced through the door and pockets of furniture. Fashioned out of natural materials such as cane and wood, the custom-made furniture articles express the client's eclectic tastes and introduce a warm, earthy tonality into the interiors.

    The material combination of metal, timber, and stone also resonate across the private spaces and find expression in the bedrooms, the baths, and the vanities. The bedrooms housed on the upper level of the cantilevered block feature timber floors that echo the colour and texture of cedar louvres wrapping around the exterior of the cantilevered block. Due to their tactile quality and colour, the cedar louvres render the facade with a touch of warmth and distinctiveness. Each louvre is also manually operable to grant the desired degree of shade, ventilation and privacy to the residents.

    True to its concept of bringing nature inside, the bathrooms are fitted with skylights that admit diffused daylight and reveal views of the nearby foliage. Akin to the communal spaces, the baths employ a palette of timber, agglomerated stone and tiles. Vanities crafted with terrazzo, brass, and copper further accentuate the interior expression and bring in an element of understated luxury. 

    The house converges around the idea of living in harmony with nature, facilitating fluid transitions and providing its residents with a sanctuary to unwind in and connect with the outdoors.

    share

    .. .. ..