• Max House, Okhla

    Commercial | Okhla, New Delhi

    A Commercial Complex in the Heart of New Delhi Designed to Push the Envelope for Sustainability.

    CLIENT MAX ESTATES | AREA (BUILT-UP) 1,40,000 SQ FT | STATUS COMPLETED | PHOTOGRAPHER MAX TEAM | TEAM SIDHARTH TALWAR, AMBRISH ARORA, SUBRATA RAY, RANA SHIL

    Max House is a commercial complex that is set to comprise three multi-tenant buildings placed within a verdant campus. Two of these towers are greenfield developments designed to accommodate a myriad of workspaces and commercial outlets. The third building is slated as an adaptive reuse initiative to convert an existing structure that served earlier as Max Group's corporate headquarters into a community hub.

    The site adjoins a bustling thoroughfare, sitting across from an east-west metro corridor, and is a stone's throw from old industrial buildings such as the Modi Flour Mills and the Baha'i Lotus Temple. Max Estate's project brief for the complex underscored the need for a multi-storey office building that would ease into the landscape and nod to its context while aiming to set a benchmark for timeless architecture. The building was envisioned in line with the brand's underlying design philosophy rooted in sustainability, resilience, and environmental harmony.

    Distinguishing itself from its neighbours while remaining firmly embedded in its industrial context, the tower—articulated in brick and glass—references the Modi Mills building through its louvered facade punctuated by spandrel panels, deep-set balconies and community terraces.

    The buildings are planned to create a wide promenade on the ground level, to facilitate vehicular access up to the building line. The site periphery, in turn, has been reserved for pedestrian access. This access has been transformed through two primary interventions—the setting back of the site boundary to cede space to the city and the neighbouring traffic, and the softening of the site boundaries through landscaping to enable greater physical and visual connection between the complex and its immediate context.

    The design scheme extends the expression of exposed brickwork into the interiors, injecting the space with a natural, 'handcrafted' appeal. While brickwork defines the interior expression in the triple-height lobby, local stone cladding as well as use of Italian marble and veneer panelling in selected areas such as in the lift lobbies imbues the surfaces with understated elegance.

    Deep-set decompression pockets facilitate fresh air circulation to all occupied spaces by at least thirty per cent above the minimum rates required by the American Society of Heating, Refrigerating and Air-conditioning Engineers (ASHRAE) Standard 62.1-2010. As many as eighty-two high solar reflective index (SRI) tiles are proposed to be installed on the roof to minimize the impact on the micro-climate and reduce heat transfer through the building envelope. Through the incorporation of sustainable design features, integration of renewable energy resources, and passive cooling techniques, Max House targets a LEED GOLD rating.

    The typical floorplan of the tower features floor-to-ceiling height of 3.75 metres and has been designed to ensure optimal daylight penetration, in order to reduce the occupant's dependence on artificial means of lighting. The lift and service cores are positioned along the two ends of the buildings, creating an open, rectangular floor plate that allows for maximum flexibility in terms of use and reconfiguration.

    share

    .. .. ..