• Twin Cubes and a Court

    Homes I New Friends Colony, New Delhi

    Stark cubic volumes comprise this pair of minimalist residences located alongside a busy highway, connected by a tranquil inner court.

    AREA 30,000 SQFT (FOR ONE HOUSE, BASEMENT+G+2) I STATUS COMPLETED IN OCTOBER 2017 | PHOTOGRAPHER AVESH GAUR, RAVI ASRANI, SAURABH SURYAN & LOKESH DANG

    The challenge of designing twin houses in a proximity of a bustling highway translated into a program where contemporary architectural language created the ideal shell for interior spaces richly layered with handcrafted materials, bespoke furniture and curated elements.

    The brief called for two independent houses in a common plot alongside the Delhi-Mathura highway The built form of the twin houses has been recessed beyond the setback line, with a monolithic facade designed to screen out the constant chaos on the facing road; slim striations of timber slats provide breaks in the impervious geometry

    Addressing the need for privacy, both residences follow linear configuration around a shared courtyard. Manually operable slated-timber screens wrap the inner facade, regulating daylight ingress in the living spaces as well as enabling a dynamic geometry of form and play of light.

    The subtle material palette, while continued in the interiors, is infused with luxury through craftsmanship and contrasted with strong patterns. A combination f stone, time and metal create an ambiance of understated opulence.

    With Intricately-crafted fixtures and art pieces dotting the contemporary shell, the living areas in the twin houses are marked by a sense of openness. Variations of a bold monochromatic chevron pattern run as a common thread in the interior; sleek elements such as brass detailing and metal skirting accentuate the spaces.

    Designed and manufactured by Mangrove Collective, the bespoke furniture forms the core for the design expression within the house - clean, contemporary silhouettes have been used throughout, in a variety of materials.

    The common Courtyard translates into a landscaped spine that separates the two residences and connects the shared driveway with the common rear lawn. All living spaces have been designed to enforce their linkage with this common green area - for light, ventilation and views.

    share

    .. .. ..